Ved at benytte denne hjemmeside, www.oplev.kolding.dk, accepterer du, at vi bruger cookies. Læs mere her

Ja, det er ok
Anklaget - Kunst og Design i Retten

Anklaget - Kunst og Design i Retten

En lille afrikansk dreng blev omdrejningspunkt for kunstneren Nadia Plesners kamp om kunstnerisk ytringsfrihed. Drengen er nøgen, underernæret og bærer noget der ligner en Louis Vuitton-taske. Den internationale modegigant Louis Vuitton sagsøgte Plesner af to omgange, da de mente, at Plesner havde krænket deres designret. Med det 32 m2 store maleri Darfurnica (2010) vinder Plesner over Louis Vuitton og retten til at gøre verdenen opmærksom på internationale problemer på en kunstnerisk måde. Darfurnica er Plesners kommentar til folkemordet i Darfur, og er samtidig en tolkning af Pablo Picassos ikoniske værk Guernica (1937) over den spanske borgerkrig.

I Danmark har kunsten været beskyttet i mere end 150 år. Ideen om også at beskytte design er helt ny. I en skelsættende dansk dom i 1960 blev Hans J. Wegners Den runde stol (1949) betegnet og beskyttet som et kunstnerisk værk. Siden da har design været beskyttet af ophavsretten. Det har i dag stor betydning for hvordan vi opfatter design som originalt, inspireret eller direkte plagieret.

Noget forskning mener, at plagiater af design har en negativ virkning på os – vi bliver uærlige, utilregnelige og vi ser også andre mennesker som uetiske. Flere virksomheder lader sig inspirere af originalt design, der nærmer sig grænsen til ulovlig kopiering. Myren (1952) af Arne Jacobsen er måske den mest plagierede stol i verden. Originalen har skrevet sig ind i den danske og internationale designhistorie – men hvilken historie får vi skabt, hvis vi køber en plagieret version? Betyder det noget for os, at vi omgiver os med kopier? Eller er ideen om design som noget særligt der skal beskyttes, ligegyldig?

Med udstillingen sætter Trapholt fokus på plagiering af kunst og design og præsenterer skelsættende danske cases af kunst og design, der har været i retten – sager som enten er vundet, tabt eller hvor der er indgået forlig.

Udstillingen er baseret på forskning af lektor, ph.d., cand.mag. Stina Teilmann-Lock, ansat ved Syddansk Universitet ved Institut for Design og Kommunikation.

Udstillingen kan opleves fra den 19.01.17 -20.08.17